El confinament ens ha agafat a tots i totes amb moltes coses planejades i que hem hagut d’ajornar: des de l’assistència a congressos o conferències, a fer el viatge de la nostra vida. En el cas de l’agència Baraka Club de Viatges, un dels itineraris estrella s’havia de dur a terme precisament aquests dies de setmana santa: la Ruta Bach amb Joan Vives, locutor i redactor de Catalunya Música i expert en la figura d’aquest gran compositor. Aquesta hagués estat l’11a. ruta dedicada a peregrinar pels indrets i estances a l’Alemanya per on Bach va deixar empremta. Però a causa del Covid19 ha estat impossible la sortida del grup. No obstant això, l’equip de Baraka i Te de Tertúlia, organitzadors tècnic i cultural respectivament, han estat oferint, des del primer moment del confinament, en obert per a tots els públics des del seu canal de Youtube, una sèrie de càpsules de contingut cultural que han anomenat #Culturaacasa, on els experts que acompanyen els grups en aquestes experiències que sobrepassen el turisme, comparteixen temes de l’interès dels amants de l’art, la pintura, la història, el Patrimoni UNESCO, la música clàssica i fins i tot la ciència i la gastronomia.

Ja en són 9 les peces de video publicades puntualment cada dimarts i divendres, que els experts han enregistrat des del confinament de les seves cases, parlant sobre concerts recomanats que es poden veure en format digital online de la mà del mateix Joan Vives; la història del cafè d’Etiòpia, i de Salomó i la Reina de Saba, amb el membre ICOMOS-UNESCO Àngel Morillas; el geni de Picasso i el caràcter de Frida Kahlo, amb homenatge dibuixat inclòs amb la pintora Mariona Millà; la ciència del CERN, l’accelerador de partícules, explicada pel químic Josep Lladó; records de viatge del stage gastronòmic a la Toscana amb dues joves viatgeres… També hem pogut aprendre la recepta de la Pasta al Tonno directament de la cuina italiana de l’Elisa i l’Antonello, i ahir ens vam emocionar en sentir l’Ave Maria cantat per la soprano Àngela Giandolfo amb l’acompanyament al piano de Roberto Barrali, confinats també des de casa seva a Itàlia, demanant tothom que es quedi a casa.

Petites joies de curta durada, però valor cultural, que prenen acompanyar i fer més interessants aquest dies de reclusió, i que ja han estat compartides a les xarxes socials d’entitats com la Casa Elizalde o la Xarxa de Biblioteques de Barcelona. Per als pròxims dies ja s’han presentat les càpsules #culturaacasa del cantant Joan Riera Salom des de Mallorca, la recepta tradicional de la Pasta Pizza, la Roma explicada per la historiadora de l’art Mercè Riera, a través de la trajectòria de Rafael, o el comentari de Joan Vives sobre la Passió segons Sant Mateu de JS Bach, tradicionalment interpretada el dijous sant a l’església de St.Tomàs de Leipzig, i punt culminant del viatge que aquest any, malauradament, no s’ha pogut dur a terme. A vegades, com diuen en el lema que defensen, en suport de la indústria turística, els somnis no s’han de canviar. Només canviar-ne la data.

 

Descarrega la nota de premsa