Truca: 93 343 52 00
 

ABADIES DE LA BORGONYA

  • Durada: 6 dies

L’abadia de Cluny va ser fundada a principis del segle XI per Guillem I, duc d’Aquitània i comte d’Alvèrnia, qui posà l’abadia sota l’autoritat directa del papa… i molt més!

T’interessa? Consulta preus i dates per al 2018

Reserva ara Pregunta

Dia 1
DIMECRES

 

Presentació a l’estació de Sants per agafar tren TGV amb sortida a les 08.25 hores direcció Lió. Arribada a les 13.25 hores a l’estació Saint-Éxupery de Lió. Sortida cap a Cluny. . L’abadia de Cluny va ser fundada a principis del segle XI per Guillem I, duc d’Aquitània i comte d’Alvèrnia, qui posà l’abadia sota l’autoritat directa del papa. El conjunt abacial va esdevenir aviat l’exemple del tipus de vida religiós del segle XI. L’abadia és fruit de nombroses construccions i reconstruccions des de la seva fundació fins al segle XIII, quan esdevé l’edifici religiós de major magnitud fins a la construcció al segle XVI de la basílica de Sant Pere del Vaticà.

Seguirem la nostra ruta fins arribar a la riba dreta del Saône, on trobem la ciutat de Tournus, amb l’impressionant conjunt abacial, on destaca l’església, dedicada a Saint Philibert, un dels edificis romànics més grans de França pel qual s’ha sol·licitat la seva incorporació com a patrimoni mundial de la UNESCO. Destaca la construcció inferior, a l’entorn de la cripta, els mosaics amb els signes del zodíac del segle XII del cor, i sobretot, l’amplitud de l’edifici així com l’alçada de les voltes i la seva llum interior. Trasllat a Beaune i allotjament a l’Hotel Mercure Beaune Centre 4*. Sopar i allotjament.

Dia 2
DIJOUS

 

Dedicarem la jornada a visitar la ciutat de Beaune, la capital dels vins de la Borgonya i vila d’art, que conserva encara part de les seves antigues muralles així com una bona mostra de l’arquitectura urbana de la zona.

Visitarem el principal monument artístic, l’Hôtel de Dieu, edifici gòtic caracteritzat per la seva coberta, amb teules acolorides i vidriades que evoquen figures geomètriques. Creat el 1443 per Nicolas Rolin, canceller del Duc de Borgonya, aquest edifici és un excepcional exemple de l’arquitectura civil de la baixa edat mitjana. En el seu interior s’hi conserva una vasta col·lecció d’objectes, mobiliari i tapissos d’època medieval, tenint com a peça cabdal el políptic del Judici Final de Rogier van der Weyden.

Una passejada per la població ens acostarà al patrimoni de Beaune, on destaca la col·legiata de Notre-Dame, un edifici del segle XII, sota la influència de Cluny que pren com a model constructiu la catedral de Saint-Lazare d’Autun. També l’església dedicada a Sant Nicolau, les nombroses cases antigues i les muralles. Dinar

Beaune és una ciutat on cultura i vi s’uneixen en un maridatge perfecte. Per aquest motiu visitarem les Bodegues Patriarche et Fils, que ofereixen un recorregut laberíntic al llarg d’uns 5 quilòmetres de caves subterrànies, algunes d’elles en funcionament des del segle XIII i milions d’ampolles. Sopar lliure i allotjament.

Dia 3
DIVENDRES

 

Després d’esmorzar ens dirigirem cap a Sully, per visitar l’impressionant castell renaixentista, considerat el “Fontainebleu” de la Borgonya. Continuarem les visites aturant-nos a Autun, ciutat d’origen romà, fundada tal com el seu nom indica, Augustodunum, per l’emperador August. Fou una ciutat rica i dinàmica, amb molta influència sobre el territori fins a la fi del segle XV, alhora que esdevingué un potent focus religiós i cultural.

Les muralles i les portes d’entrada així com les restes d’un temple i del teatre, testimonien el seu origen romà mentre que sobresurt com a edifici religiós medieval, la catedral de Saint Lazare, edifici del segle XII, que té com a element més important, el timpà occidental dedicat al tema del Judici Final, realitzat per Gilesbertus d’Autun, tal com consta a la inscripció que es troba sota els peus del Crist que presideix el timpà. Dinar lliure.

Després ens traslladarem a Vézelay, on prosseguirem les visites. Vézelay es formà a l’entorn de l’abadia benedictina de Sainte-Madeleine, on es conservaven les relíquies de la santa. L’abadia, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, és pas obligat pels peregrins que es dirigeixen a Santiago de Compostela, seguint la via llemosina francesa. Malgrat la restauració de Viollet-le-Duc a mitjans del segle XIX, l’edifici testimonia la influència de Cluny, amb la volta de canó de la nau reforçada per arcs faixons bicolors. També destaca la portalada oest, esculpida amb el tema de la Pentecosta.

Trasllat a Auxerre i allotjament a l’hotel Le Maxime 3*, situat al cor de la ciutat. Sopar i allotjament.

Dia 4
DISSABTE

 

Emprendrem el camí cap a Pontigny, per visitar l’abadia cistercenca amb el mateix nom. Fundada el 1114 com a segona filla del monestir de Cîteaux, constitueix avui l’abadia cistercenca més gran del món. En un entorn amb bones terres i abundància d’aigua, que determinà una gran explotació agrícola a l’entorn de l’abadia, s’inicia aviat la construcció de l’església que ha arribat fins als nostres dies, de 120 metres de llargada. Una construcció majestuosa de línies simples, seguint les normes d’austeritat del Cister.

Un altre exemple primerenc d’abadia cistercenca el trobarem a Fontenay, construïda entre 1139 i 1147 i un dels pocs exemples d’abadies que han mantingut la seva fesomia original fins als nostres dies, restant totalment despullada de decoració, i aixecada amb simplicitat de formes, segons havia establert Sant Bernat de Claravall amb l’objectiu que res distragués als monjos durant els oficis religiosos. Aquesta construcció esdevé el model característic de l’arquitectura romànica borgonyona, amb una planta de creu llatina, façanes nues, capitells amb motius vegetals simples… Dinar lliure.

Trasllat a Flavigny-sur-Ozeran, una població pintoresca construïda sobre un turó i flanquejada per tres cursos fluvials, l’Ozerain, la Recluse i el Verpant. La població neix a redós de l’abadia benedictina fundada el 719, esdevenint una vila closa durant l’edat mitjana, caracteritzada per potents muralles i portes fortificades així com carrers estrets i notables residències.

L’abadia esdevé la construcció més notable de la població, destacant a l’interior de l’edifici, la cripta d’origen carolingi. A l’abadia fou també on els monjos, cap al segle IX, hi començaren a produir el conegut “Anis de Flavigny”, petits caramels que contenen en el seu interior un gra d’anís amb sucre aromatitzat.

Finalment ens aturarem a Châteauneuf-en-Auxois, població amb encant presidida pel castell i les muralles medievals així com per les notables cases de rics comerciants borgonyons dels segles XIV, XV i XVI construïdes en pedra.

Trasllat a Dijon. Allotjament a l’Hotel Mercure Dijon Centre 4*. Sopar i allotjament.

Dia 5
DIUMENGE

 

Dia dedicat a visitar la població de Dijon, capital històrica de l’antic Ducat de Borgonya. Situada en el centre del departament de Côte d’Or, a la riba del riu Ouche, esdevingué des d’antic, un punt de comunicació i intercanvi entre l’Europa del Nord i les regions mediterrànies.

D’entre els edificis més notables destaquen l’església de Saint Philibert d’estil romànic; l’església de Nôtre Dame, exemple del gòtic borgonyó del segle XIII, l’església de Saint Michel, exemple d’arquitectura renaixentista i la catedral de Saint Bénigne, exemple d’arquitectura del segle XIII amb una cripta d’origen romànic del segle XI. Entre els nombrosos exemples d’arquitectura civil, destaca el Palau de Justícia i el Palau dels Ducs de Borgonya, que actualment acullen l’ajuntament i el museu de Belles Arts. Dinar.

A la tarda, prop de Dijon, visitarem el Château Clos de Vougeot, que té el seu origen en una de les construccions que els monjos de l’abadia de Cîteaux aixecaven entre les seves explotacions vitivinícoles al segle XII. Modificat i ampliat al segle XVI, esdevé avui un monument històric d’excepció per a conèixer la història de la Borgonya, i que acull la Confrérie des Chevaliers du Tastevin, una organització creada el 1934 per a conservar i difondre els grans vins i la cuina regional de la Borgonya, mantenint i restablint les festes, els costums i tradicions del folklore borgonyó, i contribuint al desenvolupament del turisme de la zona. Compta actualment amb 12.000 cavallers arreu del món.

Sopar lliure i allotjamen

Dia 6
DILLUNS

 

Sortirem cap a Paray-le-Monial per visitar la basílica del Sacré-Coeur, una veritable joia de l’art romànic de la Borgonya i l’exemple més ben conservat de l’arquitectura cluniacenca. La construcció actual data del segle XII i fou aixecada per Hugues de Semur, un dels abats més importants de Cluny, que buscava evocar a Paray-le-Monial, la magnificència de l’abadia mare de Cluny.

Trasllat a l’estació del TGV Saint-Éxupery de Lió. Dinar lliure.

A les 14.25 hores agafarem el TGV direcció Barcelona. Arribada a l’estació de Sants-Barcelona a les 19.28 hores.

Fi del viatge.

  • INCLOU

* Tren TGV en 2ª classe

* 5 nits d’allotjament en hotels:

Beaune: Mercure Beaune Centre 4* o similar (2 nits)

Auxerre: Hotel Le Maxime 3* o similar (1 nits)

Dijon: Mercure Dijon Centre 4* o similar (2 nits)

* Règim d’allotjament i esmorzar als hotels.

* 2 dinars i 3 sopars.

* Autocar privat amb conductor.

* Guia acompanyant de Baraka.

* Guies locals a les ciutats on són obligatoris.

* Propines a guies locals i conductors.

* Entrades als monuments.

* Assessorament i explicacions artístiques durant tot el viatge per part de la historiadora de l’art M. Mercè Riera.

* Assegurança de viatge i anul·lació.

* Tot l’especificat en el programa.

  • NO INCLOU

* Extres en els hotels tal com minibar, telèfon, etc.

* Begudes en els àpats.

* Tot allò no especificat en el programa.


 

Alimenta l’esperit!

LA DINASTÍA MALDITA -  Isabel Pisano, Ed: Martinez Roca 2013

Utilitzem cookies per garantir que tingui la millor experiència al nostre lloc web.
Més informació