Truca: 93 343 52 00
 

GRANS LLOCS DE LA CIVILITZACIÓ ETRUSCA

 • Destinació: Europa, Itàlia
 • Preu: 2190€

Consulteu properes dates de sortida.

Anomenats pel grecs “Tirrens” o pels romans “Tusci”, el seu origen segueix sent un misteri. Des de la regió Toscana, es van extendre per bona part d’Itàlia i la seva habilitat naval els va permetre establir-se a Sardenya i Còrsega. El seu llegat cultural ha arribat fins als nostres dies en forma de peces de virtuosa orfebreria, art funerari, pintures i escultures, terracotes… Amb un idioma clarament diferenciat de les llengües indoeuropees, trobem evidències de la seva singularitat en textos escrits sobre lli, taules d’argila i làmines d’or. Una cultura avançada al seu temps, en termes de tecnologia, però també socialment, on la dona tenia una presència independent i participant activa. Ens endinsarem en els secrets etruscos mentre busquem les pistes per intentar desxifrar-los.

Reserva ara Pregunta

Dia 1
BARCELONA – ROMA

Presentació a l’aeroport de Barcelona, taulell de la companyia Vueling per a fer els tràmits de facturació de l’equipatge i recollida de targetes d’embarcament, 2 hores abans de la sortida del vol en direcció a Itàlia:

BARCELONA – ROMA – SORTIDA: 07:15 h. – ARRIBADA: 09:05 h. 

A l’arribada, trobarem l’autocar que ens acompanyarà la resta del viatge, i començarem la visita a la capital i els llocs més importants per al nostre interès en la civilització etrusca. 

El museu Villa Giulia, on es troben les col·leccions etrusques més importants i variades, en particular el sarcòfag dels esposos, similar al del Louvre, on l’home i la dona estan entrellaçats, en un somriure, congelat en l’eternitat. Les seves escultures i gerros pintats ens condueixen des de la civilització vilanovina (originària de Villanova di Castenaso, i de l’edat del ferro) fins al món etrusco-romà, passant per Grècia. Belles peces d’orfebreria, com el plat d’or de Bernadini, adornat amb petits animals, revelen un talent prodigiós.

La Plaça del Capitoli, és una mostra de l’esplèndid ordre urbà creat per Michelangelo sobre el qual se situava el temple de Júpiter, centre del món romà. La va dissenyar amb tota mena de detall, incloent-ne la pavimentació, i la seva planta lleugerament trapezoidal, sobre la qual va aliniar Miquel Angel els nous palaus, tenia la funció d’expandir la perspectiva cap al focus visual constituït pel Palau Senatorial.  

Entrarem als Museus Capitolins per descobrir una de les col·leccions d’antiguitats més riques i més antigues del món. Oberts al públic l’any 1734 en virtut de Climent XII, són considerats com el primer museu del món, entès com un lloc on l’art pot ser gaudit per tots i no només pels propietaris. Ens referim a ells en plural no perquè siguin diversos edificis, sino perque, al recull originari d’escultures antigues, el Papa Benet XIV, al s. XVIII, hi va afegir la Pinacoteca, de temes essencialment romans. Té aproximadament mig milió de visitants anuals. 

Soparem en grup i ens allotjarem al nostre hotel de Roma.

Dia 2
(ROMA) CERVETERI – TARQUINIA – SUTRI

Esmorzar a l’hotel. Aquest matí ens traslladarem a la població de Cerveteri on trobarem la necròpoli etrusca més gran de la Mediterrània Antiga. Aquest enclavament, juntament amb el de Tarquínia, que també visitarem aquest matí, es van anar construïnt entre els segles IX i I abans de Crist, però no va ser fins al 2004 que es van inscriure com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.  No marxarem sense visitar el Museu Arqueològic de Tarquínia.

Aquests dos grans cementiris etruscos reflecteixen diferents tipus de pràctiques de sepultura i testimonien els èxits de la cultura etrusca. Durant nou segles es va desenvolupar la civilització urbana més primerenca del nord del Mediterrani. Algunes de les tombes són monumentals, tallades en roca i superades per túmuls impressionants (túmuls de sepultura). Moltes tenen talles en les seves parets, altres tenen pintures murals de gran qualitat. La necròpoli prop de Cerveteri, coneguda com Banditaccia, conté milers de tombes organitzades en un pla urbà, amb carrers, quadrats i barris. El lloc conté tipus de tombes molt diferents: trinxeres tallades en roca; tumulus; i alguns, també tallats a la roca, en forma de barraques o cases amb una gran quantitat de detalls estructurals. Aquests proporcionen l’única evidència supervivent de l’arquitectura residencial etrusca. La necròpolis de Tarquinia, també coneguda com Monterozzi, conté 6.000 tombes tallades a la roca. És famós per les seves 200 tombes pintades, les primeres de les quals es remunten al segle VII aC. D’entre totes les tombes, en destaca la d’una princesa del segle VI abans de Crist. Tot i que en un principi es va inventariar com si es tractés d’un príncep guerrer, posteriors anàlisi dels ossos van establir que les restes eren d’una dona.  

Dinarem en grup abans de reprendre el rumb cap a Sutri, una antiga ciutat d’Etrúria a la part sud del territori, situada a la Via Càssia. Tot i ser una de les ciutats més petites d’aquesta civilització, va ser protagonista de la invasió romana el 391 a.C, tornada a conquerir i perduda en diverses ocasions, l’any 389 a.C. i l’any 385 a.C., fins que al 383 a.C. va ser definitivament convertida en colònia romana. El 311 a.C. i el 310 a.C. els etruscs ho van tornar a intentar, però van ser derrotats ambdues vegades. En l’actualitat es conserven algunes restes romanes: columnes i altres elements arquitectònics, i algunes restes de la muralla, i especialment l’amfiteatre, que és petit però és únic per haver estat excavat a la roca i podria ser una construcció originalment etrusca.

Sopar lliure i allotjament a l’hotel de Roma.

Dia 3
ROMA – VITERBO – ORVIETO

 Esmorzar a l’hotel. Avui abandonarem la ciutat eterna per dirir-nos cap al nord. La primera parada la farem a Viterbo, població amb un cert renom degut al seu barri medieval, i famosa per ser la seu d’un antic palau Papal (s. XIII), on s’hi va celebrar el primer i més llarg conclave, de 34 mesos de durada.  Encara és possible apreciar que no té teulada, donat que a causa de les disputes, no eren capaços de posar-se d’acord, i es va decidir eliminar, amb l’esperança que davant el fred, i la pluja de la intempèrie, prenguessin una decisió. També va servir com a residència d’estiu i un refugi en temps de pertorbacions a Roma. Les columnes del palau són espolis d’un temple romà. Dinar en grup.  

Orvieto, la nostra destinació de la tarda, va ser una important ciutat etrusca, probablement Velzna, anomenada Volsinii Veteres pels romans. Va sorgir en les rodalies d’un famós santuari etrusc, Fanum Voltumnae, on cada any es reunien els nombrosos habitants d’Etruria per celebrar ritus religiosos i jocs. Entre els segles VIII i VI a. C., la ciutat va viure un notable desenvolupament econòmic, del qual es van beneficiar principalment algunes famílies riques en un règim fortament oligàrquic, i un creixement demogràfic que va conformar una població multiètnica. La ciutat etrusca va aconseguir la seva màxima esplendor entre els segles VI i IV a. C., convertint-se en un pròsper centre comercial i artístic, amb una supremacia militar garantida per la seva posició estratègica que la convertia en una fortalesa natural. No marxarem de la ciutat sense fer una visita a la seva important Catedral, bon exemple de gòtic italià.

Sopar lliure i allotjament a l’hotel d’Orvieto.

Dia 4
ORVIETO – CHIUSI – PERUGIA – COLLE D’ELBE

Esmorzar a l’hotel. Avui ens traslladarem a la ciutat etrusca de Clevsi, que després es va convertir en Clusium, que avui dia es coneix com Chiusi. Tenia una importància fonamental, ja que estava situada a l’artèria que unia Roma amb el nord d’Etrúria, seguint el riu Tíber i el seu afluent principal, el Clanis, sent la vall del mateix nom, molt fèrtil. L’assentament etrusc va ser desenvolupat en tres turons sobre els que van sorgir llavors la ciutat medieval i moderna. Aquesta petita ciutat enmig d’un entorn bucòlic que era una de les ciutats etrusques més grans. El museu arqueològic reuneix molts objectes de les necròpolis properes: sarcòfags, cippes i urnes funeràries, de vegades de forma humana, pedra, alabastre, argila… Anirem a la necròpolis i visitarem una o dues tombes.

 Dinar en grup. En acabat seguirem la nostra ruta cap a la ciutat de Perugia, en català anomenada Perusa. Visitarem el Museu Arqueològic Nacional de l’Umbria i l’Hipogeu dels Volumni (tomba hipogea, és a dir soterrada, de la segona meitat del s. II a.C., situada a les afores). Perugia fou una de les principals ciutats d’Etrúria, a la frontera d’aquest territori, a un turó a la vora de la riba dreta del riu Tíber, i propera al llac Trasimè. Apareix a la història després del 310 a.C. quan els romans van creuar els boscos de Ciminis. Llavors tres ciutats etrusques, Perusa, Cortona i Arretium, es van unir i acordar la pau amb roma per 30 anys. Aquesta, però, no es va mantenir i al cap de pocs mesos la guerra es va reprendre i les tres ciutats foren derrotades. Els anys posteriors estan copats amb batalles en un estira i arronsa que no acaba ni amb la caiguda de l’Imperi, quan les guerres passen a ser entre els ducs, reis i papes. No obstant, es conserven importants restes de l’antiguitat, destacant-ne les muralles, algunes portes (Arc d’August, porta Màrzia), sepulcres etruscs, sarcòfags i altres objectes, algunes inscripcions llatines i etrusques (en particular la més llarga conservada, de 46 línies de text). La deïtat tutelar de la ciutat fou Juno fins al 40a.C, i després Vulcanus, ja que el seu temple fou l’únic que es va salvar de l’incendi provocat per les forces d’Octavi. 

Arribarem a Colle d’Elbe per poder sopar (lliure) i allotjar-nos a l’hotel de Colle d’Elbe.

Dia 5
(COLLE D’ELBE) VOLTERRA – SAN GIMIGNANO

Esmorzar a l’hotel. Ja a la regió Toscana, més concretament a la província de Pisa, hi trobarem la ciutat de Volterra, situada entre les valls de l’Era i del Cecina. Coneguda per la seva Catedral del s. XIII, té altres monuments religiosos importants, com l’església romànica de San Michele Arcangelo, el Palazzo dei Priori, el baptisteri de San Giovanni o la Torre Campanaria, de 1493. Les muralles actuals són les medievals que van substituir les antigues etrusques, i guarden dins les seves parets el Museu Guarnacci d’antiguitats etrusques, que visitarem, la Cívica Pinacoteca, el Museu Diocesà d’art sacre i l’ecomuseu d’alabastre. Hi podem veure la Porta all’Arco, l’única de totes que es conserven de l’època etrusca. Fou l’etrusca Velathri i la romana Volaterrae. Com a ciutat etrusca fou de les principals (una de les dotze ciutats de la Lliga etrusca). La seva primera notícia és de quan fou una de les cinc ciutats etrusques que van donar suport als  llatins contra Tarquí Prisc de Roma, però després desapareix de les cròniques fins al 298 aC quan el cònsol romà L. Scipio es va enfrontar prop de la ciutat amb les forces combinades dels etruscs. Després de la batalla del llac Vadimoneel 283 aC, Volterra va passar aviat a Roma. No se sap exactament quan fou sotmesa, però no seria més enllà del 260 aC; a la segona guerra púnica era ciutat aliada de Roma i va proveir subministraments a la flota d’Escipió el 205 aC. 

Dinar en grup abans de seguir el nostre camí cap a San Gimignano, petita vila emmurallada d’origen medieval, erigida dalt d’un turó, al nord-oest de Siena i al sud-oest de Florència. És famosa per la seva arquitectura medieval i, especialment, les seves torres, que es poden veure de lluny estant. Mentre en altres ciutats, com ara Bolonya o Florència, la major part de les seves torres han desaparegut a causa de les guerres, les catàstrofes naturals o la renovació urbanística, San Gimignano ha aconseguit conservar catorze torres de diversa alçada de les 72 que hi havia hagut durant l’època de puixança, que han esdevingut el seu senyal característic arreu del món. El centre històric ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1990. El poble és conegut també pels seus vins blancs, la Vernaccia di San Gimignano, fets amb la varietat de garnatxa local. San Gimignano fou fundat pels etruscs al segle III aC. Està documentada des del segle X, en què va adoptar el nom del bisbe Geminià, que havia defensat la vila dels huns d’Àtila.

Sopar lliure i allotjament a l’hotel de Colle d’Elbe.

Dia 6
COLLE D’ELBE – FIRENZE – BOLOGNA

Esmorzar a l’hotel. Avui ens traslladarem cap a la ciutat de Florència, tradicionalment Florença (en italià Firenze), ciutat d’Itàlia, capital de l’àrea metropolitana homònima i de la regió de la Toscana, al centre de la península Itàlica. La població de la ciutat és de 378.236 habitants, tot i que considerant-la juntament amb la de les localitats que l’envolten, arriba a fer una aglomeració urbana d’aproximadament milió i mig d’habitants. No obstant tota la història que ja podem conèixer d’aquesta impressionant i influent ciutat, ens concentrarem en la visita al Museu Arqueològic Nacional de Florència (en italià Museo archeologico nazionale di Firenze). Està situat al Palazzo della Crocetta, a la cantonada de la plaça Santissima Annunziata amb Via della Colonna. Aquest palau va ser erigit l’any 1620 per Giulio Parigi, per a la princesa Maria Maddalena de’ Medici, filla de Ferran I de Toscana. L’organització de les sales etrusques va ser reconsiderada i reordenada l’any 2006. També el 2006, es va finalitzar la restauració de més de dos mil objectes fets malbé durant les inundacions de 1966. Algunes de les més importants: 

 • La Quimera d’Arezzo descoberta el 1553 en Arezzo durant la construcció d’una fortalesa medicea.
 • L’estàtua de l’orador o L’Arringatore (segle I aC)
 • L’estàtua funerària Mater Matuta (460-450 aC)
 • El sarcòfag de Laerthia Seianti (segle II aC)
 • La gran àmfora de Baratti (segle IV aC)
 • El sarcòfag de les amazones (segle IV aC)

Dinar en grup. Després de dinar emprendrem la ruta cap a la ciutat de Bologna. En diuen la Ciutat Roja pel color de les seves teulades, i per ser un dels centres del Partit Comunista Italià i de la resistència dels partisans contra els feixistes (Bologna la rossa), en la Segona Guerra Mundial. També se l’anomena Bolonya la Docta (Bologna la dotta) per la seva Universitat (la més antiga del tot el món, Alma Mater Studiorum – Università di Bologna, creada el 1088) i Bolonya la Grassa (Bologna la Grassa), per la seva excel·lent cuina. És seu també de la Bologna Center School of Advanced International Studies of the Johns Hopkins University, creada el 1955. 

Sopar lliure i allotjament a l’hotel de Bologna.

Dia 7
BOLOGNA – BARCELONA 

Esmorzar a l’hotel. Aquest matí coneixerem la història de Bologna. La regió fou poblada a l’Edat del Ferro i s’hi va desenvolupar la cultura vil·lanoviana. La ciutat fou fundada pels etruscs amb el nom de Felsina, segons la llegenda per Aucnus o Ocnus, germà d’Aulestes, fundador de Perusa. Màntua fou una de les seves colònies. Va romandre ciutat etrusca fins  que el 350 aC fou ocupada pels bois, que la van mantenir fins al 189 aC, quan tres mil colons hi foren establerts i es va crear una colònia de dret llatí de nom Bonònia per assegurar el territori arrabassat als bois. Dedicarem el matí a gaudir de la visita al Museu Cívic Arqueològic  de Bologna. El patrimoni arqueològic del museu abarca unes 200.000 peces, essent el principal referent pel que fa a nombre i qualitat de materials de la regió. Però no només té peces autòctones, sino també referents mundials en quant a l’arqueologia es refereix, com alguns fragments de la toma d’Horemheb (últim faraó de la XVIII dinastia egípcia). Les principals col·leccions són la prehistòrica, grega, escultures greco-romanes, etrusco-itàlica, romana, peces de Bolonia, sales egípcies i una col·lecció numismàtica.  

Dinar en grup. A l’hora convinguda ens dirigirem cap a l’aeroport, per agafar el vol de tornada a Barcelona amb Vueling.

BOLOGNA – BARCELONA – SORTIDA: 16:55 h. – ARRIBADA: 18:35 h

Fi del viatge


Reserves: Formulari de preinscripció: https://goo.gl/forms/hsBFLIUoTNxHr5W43

PER REALITZAR LA RESERVA S’HA D’EFECTUAR UN DIPÒSIT DE 1000 € (per persona en hab. Doble) ó 1100 € (per persona en hab. Individual) DEL TOTAL DEL VIATGE, ABANS DEL DIA 10 DE FEBRER 2019 I LA RESTA ABANS DE L’1 DE MARÇ 2019.

CALDRÀ INDICAR EL NOM COMPLET DE LA PERSONA O PERSONES INSCRITES, DNI I UN TELÈFON DE CONTACTE, I FER L’INGRÉS AL COMPTE DE BARAKA CLUB DE VIATGES: 

BANC SABADELL ES62 0081 0016 11 0002275536 

Donat que és un viatge amb molta demanda i places limitades, s’aconsella consultar la disponibilitat abans de fer l’ingrés.

NOTA. LA RESERVA DE PLAÇA ES CONSIDERARÀ CONFIRMADA UN COP FORMALITZAT EL PAGAMENT, MOMENT EN EL QUE  S’ADJUDICARAN ELS SEIENTS DE L’AUTOCAR.


Despeses de cancel·lació:

 A partir del pagament de la reserva, el 100% del bitllet d’avió, més els següents percentatges sobre l’import total:

De 15 a 11 dies abans de la data de sortida = 5%

De 10 a 3 dies abans de la data de sortida = 15%

Dins de les 48 prèvies a la sortida = 25%

Després = 100%

NOTA – Coneguda la desestimació, l‘agència retornarà al consumidor les quantitats que hagués d’abonar, deduïdes les despeses de gestió i, en el seu cas, les despeses d’anul·lació justifi cades i les penalitzacions.

Viatge subjecte a les condicions generals especificades en el catàleg Baraka 2017

NOTA: RECORDEM QUE S’INCLOU ASSEGURANÇA DE CANCEL·LACIÓ QUE COBREIX UN GRAN NOMBRE DE MOTIUS DE CANCEL·LACIÓ. POSEM A LA SEVA DISPOSICIÓ AQUESTA ASSEGURANÇA PER SI VOLEN CONSULTAR-LA EN DETALL. NOMÉS ENS L’HAN DE DEMANAR.

 
Descarregar fitxa
 • INCLOU

 • Vols directes Barcelona – Roma i Bolònia – Barcelona amb la companyia Vueling 
 • Hotels 4*
 • Esmorzars bufet als hotels.
 • Mitja pensió
 • Autocar privat amb conductor i aire condicionat.
 • Assessorament cultural, explicacions i xerrades durant el viatge a càrrec del professor Àngel Morillas.
 • Dossier del viatge i dossier cultural per tenir de referència durant el viatge.
 • 2 xerrades prèvies a Baraka Club de Viatges sobre la Civilització Etrusca a càrrec del professor Àngel Morillas
 • Acompanyant de Te de Tertúlia/Baraka.
 • Guies locals per a les visites que ho requereixin.
 • Propines a guies locals i conductors.
 • Entrades als monuments i visites especificades al programa.
 • Assegurança de viatge i cancel·lació Baraka.
 • Taxes d’aeroport.
 • Tot l’especificat al programa.
 • Auriculars per escoltar millor les explicacions.
 • City Tax

 • NO INCLOU

 • Extres en els hotels tal com minibar, bugaderia, telèfon, …
 • Begudes en els àpats.
 • Tot allò no especificat en el programa.

 • PREUS

Preu per persona en habitació doble: 2.190 €

Suplement individual: 280 €

Grup mínim necessari: 20 persones.

Utilitzem cookies per garantir que tingui la millor experiència al nostre lloc web.
Més informació